ARTIKEL | Cloudgebruik stijgt onder Belgische bedrijven, vooral bij grote bedrijven

Volgens een enquête uitgevoerd door Data News, maakt het meerendeel van de Belgische bedrijven gebruik van cloudservices. Uit de enquête bleek dat zowel het gebruik van publieke als private clouds toeneemt, waarbij grotere bedrijven meer cloudservices gebruiken dan kleinere bedrijven. 88% van de grootste bedrijven (met meer dan 500 werknemers) gebruikt cloudservices. 73% van de kleinste bedrijven (met minder dan 50 werknemers) maakt gebruik van cloudservices.

De redenen voor de populariteit van cloudservices zijn divers, maar flexibiliteit wordt door 30% van de respondenten genoemd als de belangrijkste reden, gevolgd door betrouwbaarheid (24%), schaalbaarheid (18%) en kostenefficiëntie (15%).

Toen de bedrijven werden gevraagd naar hun cloudgebruikstrends in de afgelopen twee jaar, gaven grotere bedrijven aan dat ze meer richting private cloud gingen (50,7%). Kleinere bedrijven tonen dezelfde trend echter minder uitgesproken. De kleinste bedrijven in België gaven meer dan een derde van de respondenten aan dat er in de afgelopen twee jaar geen evolutie was geweest in hun cloudgebruik.

Op het gebied van datahosting maken Belgische bedrijven gebruik van zowel lokale als internationale datacenter- en hostingproviders. Ongeveer 62% van de respondenten zei dat ze ten minste één Belgische datacenter- of hostingprovider gebruiken, terwijl 55% ten minste één internationale datacenter- of hostingprovider gebruikt.

Wat betreft de toekomst vroeg de enquête aan de respondenten welke technologie het meest veelbelovend was voor coud en datacenters. Kunstmatige intelligentie, inclusief zelflerende en zelfrijdende infrastructuur, was de eerste keuze met 66%, gevolgd door quantum computing (26%) en serverless computing (21%).

Lees hier het hele artikel

Lees meer

Gerelateerd berichten

Nieuwsbrief

INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van nieuws, events, updates via onze nieuwsbrief