Belgische en Nederlandse datacenterindustrie nauwelijks voorbereid op snelle opmars AI

In België en in Nederland moeten datacenters nog veel stappen nemen om de ontwikkelingen in Artificial Inteligence (AI) bij te benen. “De datacenterindustrie in Nederland is nauwelijks voorbereid op de snelle opmars van artificial intelligence (AI) binnen de IT-wereld.” Robbert Hoeffnagel, hoofdredacteur van diverse IT-vakbladen, windt er in dit artikel van ITchannelPRO geen doekjes om. “Als datacenters en hun toeleveranciers niet met hun tijd mee gaan, worden ze ingehaald door Aziatische bedrijven.” 

Hoeffnagel: “Er is veel inefficiëntie uit de infrastructuur gehaald en er wordt relatief weinig elektriciteit verspild. Maar ik merk wel dat de branche niet klaar is voor de hoge eisen die AI stelt aan IT-hardware en de datacenterinfrastructuur.” Hoeffnagel geeft een voorbeeld: “Een traditioneel IT-rack verbruikt tussen de zes of zeven kiloWatt aan stroom. Dat is niet voldoende voor AI. Dan zie je al snel racks die 30 kW of meer gebruiken. AI gebruikt zoveel data en zoveel processing power dat het stroomverbruik met een factor vijftien a twintig toeneemt. Er is veel zwaardere IT-hardware nodig om deze grote hoeveelheden data te verwerken en de apparaten te koelen.”

Efficiënter en goedkoper

Door de explosief stijgende vraag naar AI huren Amerikaanse techreuzen massaal werkruimte in Europese datacenters om de gegevens efficiënter en goedkoper te kunnen verwerken. Daar moeten Nederlandse datacenters zich beter op voorbereiden, vindt Hoeffnagel: “Dergelijke techgiganten hebben straks zeker tachtig kiloWatt aan stroom nodig voor één rack. Dit is een grote uitdaging voor de Nederlandse toeleveranciers van datacenters want die zijn dit niet gewend. Zij zijn nog gefocust op de traditionele datacenterinfrastructuur. Maar kijk waar een organisatie als Open Compute Project mee bezig is op het gebied van koeling? Het gaat daar eigenlijk alleen nog maar over vloeistofkoeling.”

De opkomst van e-mobility en het autonoom rijden drijft de vraag naar AI-technologie nóg sneller omhoog. Hoeffnagel: “Bedrijven als Tesla, Mercedes, BMW en andere e-mobility partijen verzamelen ongekende hoeveelheden data om ons rijgedrag te analyseren, patronen te ontdekken via AI en straks autonoom rijden mogelijk te maken. Want onze autonoom rijdende auto moet natuurlijk wel op tijd stoppen als oma met een rollator oversteekt op een onverwachte plek. “

Deze ontwikkeling vraagt veel van de verwerking-en opslagcapaciteit van datacenters. Hoeffnagel: “Nederland denkt nog te klein en te traditioneel. In Azië worden op dit moment heel ander type datacenters gebouwd met een architectuur die volledig is geoptimaliseerd voor de eisen van kunstmatige intelligentie. Daar kunnen wij veel van leren. In China zit daar een plan achter. Ze investeren daar niet voor niets in een paar jaar tijd 40 miljard dollar in het ontwikkelen van een eigen processoren en GPU’s. Hebben wij zo’n plan?”

Kijk over de grenzen

De journalist ziet de toekomst van datacenters heel positief in. “Kijk over de grenzen en grijp de kansen die AI je biedt. AI geeft een enorme impuls aan datacenters. Maar AI kan ook heel goed gebruikt worden om datacenters veel efficiënter te maken. Er gebeurt ongelooflijk veel op dat gebied, maar eerlijk gezegd kom ik dat soort technologische oplossingen in Nederland nog bijna niet tegen.”

“AI neemt jouw baan niet over, maar iemand die in staat is om AI slim toe te passen doet dat. Veel mensen denken er te makkelijk over en zien nog onvoldoende wat er allemaal speelt, maar met een dergelijke houding ga je het niet redden binnen de datacenterwereld.”

Friso Haringsma zegt het volgende: “De zorgen van de Nederlandse datacenterindustrie zijn identiek als die binnen België. Deze vraag begint of stopt niet bij de landsgrenzen, maar is een algemene trendbinnen de sector. Ik zit al 20 jaar in de business en wij zijn nog af en toe verrast door de immer toenemende vraag aan zware vermogens. Het onderstreept alleszins het feit dat AI een zeer belangrijk driver is van de groei én relevantie van digitale infrastructuur voor de komende tijd!

Lees meer

Gerelateerd berichten

Nieuwsbrief

INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van nieuws, events, updates via onze nieuwsbrief