Google dient bouwaanvraag in voor nieuw datacenter in België

Google heeft een bouwaanvraag ingediend voor een tweede site met datacenters in ons land. Die komt bovenop de locatie in St. Ghislain en moet op termijn plaats bieden aan drie datacenters.

Google wil op termijn tot drie nieuwe datacenters bouwen in ons land. In 2021 kocht de internetreus daarvoor grond nabij Charleroi, in Farciennes. Dat is de armste gemeente van Wallonië. Google diende nu een bouwaanvraag in voor het eerste datacenter, aldus burgemeester Hugues Bayet via Belga. Het datacenter moet een oppervlakte krijgen van 7.500 vierkante meter en zou in 2025 opgeleverd worden.

De twee andere datacenters zullen nog een stuk groter worden met 20.000 en 30.000 vierkante meter. Voor de bouw daarvan zijn nog geen concrete plannen of timings gekend. Het nieuwe datacenter wordt het zesde van Google in ons land. Sinds 2005 heeft het bedrijf een significante aanwezigheid in België en dan meer specifiek in Saint-Ghislain. Intussen staan daar vijf Google-datacenters.

Ecologische impact
Op de nieuwe site zou Google toegang hebben tot een stroomcapaciteit van 200 MW tot 300 MW. Water om de servers te koelen zou uit de putten van de Samber komen. Datacenters zijn traditioneel niet de zuinigste of meest ecologische constructies, maar Google zal wel z’n best doen om de ecologische impact te beperken. Zo voorziet het bedrijf zonnepanelen, batterijen en een doordachte strategie voor het watergebruik. De batterijen moeten klassieke dieselgeneratoren vervangen: een kunstje dat Google ook al in z’n andere Belgische datacenters toepaste. De warmte die het datacenter genereert zal via de lokale intercommunale Igretec in een warmtenetwerk gepompt worden.

De kosten van het nieuwe datacenter werden eerder op 600 miljoen euro geraamd. Google rekent op 400 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs, wat vergelijkbaar is met de tewerkstelling in St. Ghislain.

Bron: ITdaily

Lees meer

Gerelateerd berichten

Nieuwsbrief

INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van nieuws, events, updates via onze nieuwsbrief