Google start met bouw van nieuw datacenter in België, investering van 1 miljard euro

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google is gestart met de bouw van een 2e datacenter in België. Die nieuwe site bevindt zich in Farciennes, in de provincie Henegouwen. Het gaat in totaal om een investering van 1 miljard euro, waarmee Google ook zijn bestaande datacenter-site in België zal uitbreiden.

Deze nieuwe investering van 1 miljard euro brengt het totale investeringsbedrag van Google in België op 5 miljard. Het bedrijf beschikt sinds 2010 al over een datacenter in Saint-Ghislain, in de provincie Henegouwen.

Google zal die eerste site met deze nieuwe investering uitbreiden, maar er komt ook een volledig nieuwe datacenter in Farciennes, ook in Henegouwen. De bouw daarvan is vandaag van start gegaan en zal enkele jaren duren.

“Er zijn extra datacenters nodig door de groeiende vraag naar digitale toepassingen van mensen, bedrijven en publieke overheden”, zegt Michiel Sallaets van Google.

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een gebouw vol servers, computers die draaien om informatie op te slaan en beschikbaar te maken voor internetverkeer. “Denk aan het bekijken van een filmpje op YouTube en een online afspraak maken bij de dokter, maar evengoed aan toepassingen van artificiële intelligentie die bedrijfsleiders inzetten”, legt Sallaets uit.

Soms houden bedrijven hun servers binnen hun eigen gebouw. Zo ging het vroeger voornamelijk, maar steeds vaker richten ze zich tot datacenters. Daar kunnen ze bij wijze van spreken een hoekje huren om hun servers te laten zetten.

Het datacenter zorgt voor de stroom en de koeling van die computers, want computers die aanstaan, geven warmte af. Het datacenter biedt bovendien zekerheid qua performantie: als er een stroomonderbreking is, bieden zij continuïteit met noodgeneratoren.

Aandacht voor duurzaamheid

Google zet in op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Zo streeft het bedrijf naar een volledige nul-uitstoot tegen 2030. “Dat is een doelstelling, nog niet voor morgen dus, maar onze datacenters zo duurzaam mogelijk maken is heel belangrijk”, zegt Sallaets. Daarom wordt het zonnepark bij de site in Saint-Ghislain ook uitgebreid.

“Verder willen we, met de datacenters die we nu bouwen, de warmte die vrijkomt bij de koeling van onze servers kunnen teruggeven”, gaat hij verder. “Bijvoorbeeld aan lokale overheden of gemeenschappen waarin we actief zijn.”

“Belgische datacenters spelen een zeer belangrijke rol in de wereldwijde infrastructuur van Google en in de energietransitie”, zegt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Jobs creëren

De nieuwe site in Farciennes, de armste gemeente van Wallonië, zal ook voor nieuwe werkgelegenheid zorgen. “Eens dit nieuwe datacenter operationeel is, denken we aan een 100-tal vaste jobs”, zegt Sallaets. “Dat gaat dan over technici die de servers beheren, maar ook over werknemers voor catering, onderhoud en beveiliging.”

In het datacenter in Saint-Ghislain werken op dit moment al ruim 400 mensen. Na de uitbreiding van die site, zullen ook daar ongeveer 100 banen bijkomen.

Lees meer

Gerelateerd berichten

Nieuwsbrief

INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van nieuws, events, updates via onze nieuwsbrief